tisdag 21 juni 2011

LCHF och IF

Jag förespråkar både LCHF och IF (Intermittent fasta=återkommande kort fasta). Dessvärre är acceptansen för IF inte lika stor som LCHF. Många som har haft tillräckligt öppet sinne för att ge LCHF en chans verkar dock vara helt låsta för IF.

I grund och botten handlar både LCHF och IF om att efterlikna sättet man åt på under stenåldern. Det är naturligtvis inget självändamål att äta/leva som på stenåldern men att anta att levnadsbetingelserna under stenåldern var bättre för en människoindivid är en väldigt bra grundhypotes som har bevisats många gånger. Detta eftersom människan är skräddarsydd till att överleva på stenåldern. Det är rimligt att anta att det på stenåldern kunde gå perioder av svält och då användes fettreserven.

Både LCHF och IF skär ner kraftigt på kolhydraterna. I IFs fall till 0%. I båda fallen resulterar detta (på sikt) till ett stabilt blodsocker. Och motsatsen, ett svängande blodsocker, är väldigt dåligt för att uttrycka mig kort.

Har man kört strikt LCHF ett tag har man ju tränat sin metabolism till att klara sig utan kolhydrater. Då är steget inte så långt till IF. Istället för att drivas på smör och kokosfett så växlar man över till det kroppsegna fettet.

Jag är övertygad att vi måste använda vår kropp för det den är skapad. Man bör exempelvis träna både muskler och hjärna för att det skall fungera bra. Varför skulle inte samma sak gäller för vår metabolism? Vi måste ha perioder av fasta/svält ibland för att använda metabolismen så som det är tänkt.
Skicka en kommentar